Al voltant d'un inquiet innovador: José Maria Guillén Gómez (1887-1972)
Descripció: FÒRUM DE PATRIMONI INDUSTRIAL: Al voltant d'un inquiet innovador: José María Guillén Gómez (1887-1972), promotor i primer director de Ràdio Barcelona.

De la telegrafia sense fils a la telefonia sense fils i la radiodifusió. Els Guillén, pare i fill, i altres pioners de la tecnologia «sense fils» a Barcelona. La incipient aeronàutica tampoc és aliena al fill. Herència del pare?: agricultura, ramaderia i altres activitats. La creació de EAJ 1, Ràdio Barcelona, i la seva emissora de l'Hotel Colón. L'emissora del Tibidabo i altres encàrrecs a Europa. De Hollywood a Barcelona: els primers estudis de cinema sonor a Espanya. Després de la Guerra Civil: L'Associació Nacional de Constructors d'Aparells de Ràdio (ANCAR) i el Premi Nacional del Disc. Arriba el reconeixement en els aniversaris de Ràdio Barcelona. "Un buen hombre, nada más".

JESÚS SÁNCHEZ MIÑANA (Zaragoza, 1941) ha estat fins a la seva jubilació en 2012 catedràtic de la E. T. S. d'Enginyers de Telecomunicació de la Universitat Politècnica de Madrid, en la qual va crear, i durant molts anys va dirigir, un grup de recerca en electromagnetisme aplicat, i va tenir diverses responsabilitats de gestió acadèmica, sent elegit director per al període 1994-2001. Entre 1982 i 1989 va treballar a temps parcial per a l'administració espanyola de la ciència i la tecnologia (CAICYT i CICYT). A principis de segle el seu interès investigador va començar a centrar-se en les aplicacions elèctriques i les telecomunicacions en el XIX i limítrofs, així com en els seus protagonistes, i després ha treballat també en la història d'altres tecnologies. En aquests camps ha publicat nombrosos articles en revistes i actes de congressos, algunes monografies, i contribuït amb capítols a diversos llibres col·lectius, entre ells quatre corresponents a altres tants volums de la col·lecció «Tècnica i Enginyeria a Espanya», dirigida per Manuel Silva Muñoz. Està associat al Centre de Recerca per a la Història de la Tècnica «Francesc Santponç i Roca» de la Universitat Politècnica de Catalunya.



Més informació

La conferència es realitzarà en format híbrid (presencial a Via Laietana, 39 de Barcelona i videoconferència).


Per participar i obtenir l'enllaç cal fer inscripció prèvia al telèfon: 93 780 37 87 // 638 320 070 o bé a secretaria@amctaic.org.


Organitza: Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya
Dates: 25/11/2024
Horari: A les 18.30 h en híbrid (online i presencial)
Lloc: Seu dels Enginyers Industrials. Via Laietana, 39, Barcelona